Ünnepeink

A tanév során több jeles eseményt ünneplünk meg intézményünkben. Fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását. Integráljuk a tanmenetbe, a foglalkozások egy része ezen ünnepek köré szerveződik.

 

Évnyitó kerti parti

Augusztus utolsó péntekén kerül sor az intézmény születésnapját megünneplő és egyben a tanév kezdetét jelentő kerti ünnepségre. 
Délután négy órától érkeznek a bölcsődés- és óvodáskorú kicsik és a már iskolába járó nagyok, új és régi diákok egyaránt. Friss gyümölcsök és zöldségek, valamint behűtött frissítők várják az érkezőket, a gyerekek vidám játékokkal tehetik próbára ügyességüket és szerencséjüket. A későbbiek folyamán közös játékok kezdődnek, ahol vállalkozó kedvű szülők és gyerekek vehetnek részt különböző ügyességi játékokon. Minden évben egy meghívott vendég, vagy vendégek emelik a délután fényét, színvonalas műsorral szórakoztatva a jelenlévőket. 
A műsor után felszolgáljuk az ennivalókat, majd a délután fénypontjaként a hatalmas, csillagszóróval díszített ünnepi szilvatorta behozatalára kerül sor.

Mikulás

 

A Mikulás eljöttét magyar szokás szerint, december 6-án ünnepeljük itt az intézményben. Kisebbek és nagyobbak egyaránt izgatottan várják Őt. Számolják a napokat és szorgalmasan gyakorolják a dalokat, melyekkel, remélik, idecsalogathatják. 
A nagy nap eljön, és minden gyerek örömére megérkezik az intézményünkbe a várva-várt vendég. Mindenkit név szerint szólít magához, s mond pár kedves szót, mielőtt ajándékait – szaloncukrot, mandarint, mogyorót, apró játékokat – átadja nekik. Miután mindenkihez volt pár kedves szava, felveszi immár üres kosarát, és énekszótól kísérve távozik, vidám és izgatott gyereksereget hagyva hátra az intézményünkbe, akik boldogan játszanak új játékaikkal.

 

Karácsony

Az év legbensőségesebb ünnepét itt a házban is szeretnénk minden évben emlékezetessé tenni. Több héttel az ünnepség előtt már mindenki lázasan készülődik, hogy a nagy napra minden készen álljon. A karácsonyfát a gyerekek által készített díszekkel ékesítjük fel. A nagy nap délutánján megérkeznek a szülők, akiket az ünneplőbe öltözött, izgatott gyerekek fogadnak. Az ünneplés közös énekléssel kezdődik, majd a gyerekek előadják a kis műsorukat amit erre az alkalomra tanultak be. Ezután a tanárok műsora következik, (egy kis színdarab) mellyel a gyerekeknek és a szüleiknek kedveskednek. Közben meggyújtjuk a hatalmas csillagszórókat és a gyertyákat a fán, majd következik az ajándékok átadása. A gyerekek minden évben saját készítésű alkotásokkal kedveskednek szüleiknek.  Persze nem maradhat el a meglepetés sem, melyet a gyerekek kapnak pedagógusainktól. Ezután az asztalokra kerülnek a finomságok; ezek egy részét a szülők hozzák, megismertetve mindenkit országuk jellegzetes karácsonyi süteményeivel, másik részét a gyerekek által sütött és díszített mézes és gyömbéres kekszek alkotják.

Farsang

Kétségkívül az év legmókásabb napja! Ezen a napon a tanárok is jelmezbe öltözve fogadják a gyerekeket… azaz a kalózokat, királylányokat, balerinákat, cowboyokat, tündéreket, szuperhősöket – ki tudná mind felsorolni?! A reggeli a szokásos időben, ám korántsem a szokásos hangulatban folyik, hisz ki látott már olyat, hogy Batman együtt eszik egy krokodillal, vagy Bob the Buildernek egy valóságos tündér adja fel a partedlijét! A délelőtti tízórai is eltér a szokásostól, ezen a napon farsangi fánkot eszik kicsi és nagy. A délután folyamán további játékok és arcfestés gondoskodnak arról, hogy a bölcsisek, ovisok és pedagógusok egyaránt jó hangulatban töltsék a nap fennmaradó részét.

Húsvét

Ez a tavasz első ünnepe, melynek egyik részét, az időjárástól függően, a szabadban rendezzük meg. Egész délelőtt vidám játékokat játszunk, ám 11 óra felé bejárja a házat a hír, hogy a kertben történt valami. Kimegyünk az udvarra, ahol lelkes kincskeresés kezdődik. Bokrok alatt, fák ágain, farönkök mögött megbúvó kis ajándékok várják az éles szemű kincskeresőket, s hamarosan mindenki boldogan játszik a talált apróságokkal. Ezután, aki akar, a kertben részt vehet különböző ügyességi játékokban.

Anyák napja

Erre az ünnepre minden gyerek zenés-énekes műsorral készül, melyet csoportonként adnak elő. Az egészen picik is, noha csak néhány rövidebb dalt énekelnek el, élvezik az előadást, és hogy mamájuk, nagymamájuk figyeli őket a nézőtérről. Az előadás után az általuk készített ajándékkal és egy szál virággal köszöntik édesanyjukat, nagymamájukat.

Gyereknap

A gyermeknapot minden évben szeretnénk különlegessé tenni. Ezért ún. „indián napot” szervezünk, melynek során különböző ügyességi játékokat kell végigcsinálni, akadálypályákon kell végighaladni és logikai játékokat megoldani. A nap végén következik az eredményhirdetés, összeszámoljuk, melyik csoport hány aranyrögöt gyűjt össze a játékok során, ám a hangsúly nem is a helyezéseken van, hanem, hogy mindenki jól érezze magát. 


 

Apák napja


Az apák napja hasonlóan zajlik, mint az anyák napja. Erre az ünnepre az édesapák és nagypapák hivatalosak. A műsor után a gyerekek ugyanúgy saját maguk által készített ajándékkal és egy szál virággal kedveskednek nekik, mint korábban édesanyjuknak anyák napján.  
 

 

 

Ballagás

Ezen a napon elbúcsúztatjuk a iskolákba felvételt nyert, másik intézménybe kerülő gyerekeket.
Kapnak egy kis tarisznyát, amiben egy kis ajándék van, na meg „hamuban sült pogácsa”. Énekelve végigballagnak a birodalmukban, a kerten, és elbúcsúznak a kicsiktől és a tanáraiktól.